Izbjegnite bolnu i opasnu bolest zubnog mesa

Dentalna higijena rješenje je za mnoge probleme dentalnog zdravlja. Ipak, neke je probleme teže iskorijeniti i izbjeći samo dobrom dentalnom higijenom, pa je uvijek dobro biti na oprezu i obratiti pažnju za zdravlje u usnoj šupljini. 

Paradontoza je jedna od bolesti koje mogu ugroziti vaše dentalno zdravlje i uzrokovati poprilično ozbiljne posljedice. Stoga je bitno od malih nogu djecu učiti pravilnoj dentalnoj higijeni kako kasnije ne bi imali problama.

Česta i bolna bolest zubnog mesa

Paradontoza je bolest koja prema nekim statistikama zahvaća 30 % do 40 % odraslih te je jedna od najčešćih uzroka gubitka zubi. Radi se o veoma bolnoj upali zubnog mesa koja se proširila i zahvatila i dublje strukture koje učvršćuju zube. Ako se ne lijeći, paradontoza može uzrokovati propadanje tkiva koje pruža potporu zubu, što u najgorem slučaju može rezultirati ispadanjem zuba. 

Osim loše higijene usne šupljine, paradontoza može biti izazvana i lošim navikama poput:

  •  pušenja
  •  hormonalnih promjena (kao na primjer u trudnoći) 

Također može biti i simptom drugih bolesti poput dijabetesa, leukemije, AIDS-a i slično.

Simptomi paradontoze

Najveći problem kod paradontoze jest što su prvi simptomi poprilično blagi i teški za uočavanje, pa je bolest u početnim stadijima često neliječena. U prvom stadiju, zubno meso postepeno postaje crveno, otečeno i bolno te krvari prilikom četkanja. U tom stadiju bolest utječe samo na desni, dok su meko i koštano tkivo još uvijek zdravi. 

Ako se ova bolest zubnog mesa ne liječi, paradontoza ulazi u drugi stadij u kojem kronična infekcija zahvaća sve više tkiva, dolazeći do mesa i kosti koje podupiru zub, čime on gubi potporu. Simptomi paradentoze su i:

  •  povlačenje zubnog mesa
  •  pomičnost zubi
  •  loš zadah 

Liječenje i prevencija paradontoze

Liječenje paradentoze počinje izradom rendgenske snimke i analizom stanja. Terapija ovisi o stadiju bolesti i razini oštećenja na zubnom mesu i potpornom tkivu. Cilj liječenja je uklanjanje bakterije koja uzrokuje upalu. Terapija može uključivati uklanjanje kamenca i zubnog plaka sa zubi, a kod ozbiljnijih upala odstranjuju se naslage u paradontnim džepovima, te je potrebno struganje i poliranje korijena. 

Prevencija paradontoze prije svega leži u dobroj oralnoj higijeni i redovitim posjetima zubaru. Uz to, ako pripadate jednoj od skupina koje imaju povećanu šansu za njezinu pojavu, važno je obratiti posebnu pozornost na održavanju oralne higijene.

 

Slične objave:

1 comment on “Izbjegnite bolnu i opasnu bolest zubnog mesa

  1. Pingback: Još čišći i zdraviji zubi uz zubni tuš – Parfem

Comments are closed.