Kolagen je jedan od najvažnijih proteina u tijelu

Kolagen u tijelu je jedan od najrasprostranjenijih proteina

Zdrava prehrana veoma je važna želimo li održati zdravlje našeg organizma. Ipak, ponekad je pravilnom prehranom teško unijeti sve potrebne vitamine, minerale i druge tvari koje našem tijelu omogućuju normalan rad. S druge strane, proizvodnja nekih tvari u tijelu također se postepeno smanjuje s vremenom, što može uzorkovati razne probleme tijekom vremena.

Najbolji primjer za to je kolagen, čiji nedostatak u tijelu može uzrokovati razne probleme s koštanim i mišićnim sustavom. Ipak, danas je kolagen moguće uzimati i u obliku dodataka prehrani, koji će vam omogućiti da obnovite smanjene rezerve kolagena u tijelu i ponovno se osjećate zdravije i mlađe!

Važnost kolagena u tijelu

Kolagen u tijelu je jedan od najrasprostranjenijih proteina, koji se može pronaći u gotovo svim tkivima, kao što su:

  • vezivna tkiva
  • hrskavica
  • kosti
  • koža
  • kosa
  • nokti

Već samo iz količine kolagena koja se nalazi u tijelu vidljivo je da je ovaj protein veoma važan za pravilno funkcioniranje tijela, ali i mladenački izgled. Ipak, tijekom vremena tijelo stvara sve manje i manje kolagena, što utječe na naš izgled, ali i zdravlje. Njegov manjak kožu čini manje elastičnom, a može uzrokovati i artritis, bolove u kostima i zglobovima te potrošene hrskavice, ukočenosti i česte ozljeda mišića. Osim toga, ozbiljnije posljedice manjka kolagena su i poremećaji u imunosnom sustavu, koji mogu utjecati na druge zdravstvene komplikacije.

Životni stil i kolagen

Bez obzira jeste li sportski tip koji redovito trenira ili pak više živite sjedilački, kolagen će se u vašem tijelu proizvoditi manje kako starite. Ipak, postoje neki uvjeti koju mogu pospješiti ili utjecati na manje smanjenje količine koja se proizvodi tijekom godina. Prije svega, važno je znati da negativne životne navike poput pušenja, pretjerane konzumacije šećera i pretjeranog izlaganja suncu mogu pospješiti njegovo smanjenje u organizmu, što će se pogotovo jako vidjeti na koži. 

Protein kolagen se sintetizira u tijelu
Kolagen u obliku dodataka prehrani

S druge strane, redovito vježbanje, pravilna i uravnotežena prehrana te dobra briga o koži uvelike mogu smanjiti negativan trend pada razine kolagena u tijelu, pa se stoga prije svega preporuča promijeniti navike.

Izvori ovog važnog proteina

Protein kolagen se sintetizira u tijelu, no može se u tijelo unositi i kroz prehranu. Ipak, namirnica koje ga sadrže nema puno, a uz to nisu pretjerano popularne u današnjoj kuhinji. Prije svega, radi se o kostima, ligamentima, hrskavici i koži govedine, ribe i piletine. Ako niste zaljubljenik u korištenje ovih namirnica u svakodnevnoj kuhinji, a želite zadržati mladenački sjaj kože ili pak spriječiti bolove i ukočenost mišića, onda je kolagen u obliku dodataka prehrani savršeno rješenje za vas.

Kolagen se može u tijelo unositi putem raznih pripravaka, kao što su:

  • tablete
  • kapsule
  • tekući dodaci prehrani koje možete konzumirati tijekom dana

Njih možete pronaći u brojnim ljekarnama, ali i u specijaliziranim web trgovinama, kao što je primjerice Malinca.

Korisne funkcije kolagena u tijelu

S obzirom da tijelo vremenom gubi mogućnost sintetizacije kolagena, veoma je važno nadomjestiti ga iz prehrane ili dodataka prehrani. Razlog tomu je, osim što ćete poboljšati izgled svoje kože i vratiti joj elastičnost i sjaj, što ćete tako ojačati i zglobove te dodatno zaštititi organe i osigurati tetive. 

Kolagen – tijelo ga treba

Kolagen u tijelu će također utjecati i na snagu i pokretljivost ligamenata, a pomoći će i u izgradnji ovojnice oko mišića. Za sve sportaše njegovo uzimanje je važno jer će poboljšati obnovu mišića, a pomoći će i u zaštiti krvnih žila i živaca. Na kraju, s obzirom da on utječe i na rast i zdravlje kose i noktiju, uzimanje kolagena u obliku dodatka prehrani utjecat će i na njihov izgled, i to drastično i vidno.

Dodaci prehrani

Dodaci prehrani odlična su opcija za sve koji muku muče s unošenjem svih potrebnih hranjivih tvari koje tijelo treba. Bez obzira morate li hranu birati pažljivo zbog prehrambenih navika, životnih navika, alergija ili pak iz nekog drugog razloga, dodaci prehrani uvijek su dobra opcija da i dalje očuvate zdravlje i harmoniju u svom organizmu.

VIDEO: Dodaci prehrani za žene

Kod tvari kao što je kolagen, dodaci prehrani također su odlična alternativa za nadomještanje manjka koji vremenom može nastati zbog manje proizvodnje u tijelu. Ipak, kada kupujete dodatke prehrani, važno je odabrati kvalitetnu opciju od proizvođača i trgovca kojemu vjerujete. Jedan od takvih je i web trgovina Malinca, u kojoj možete nabaviti dodatke prehrani visoke kvalitete koji će vam pomoći osigurati zdravlje organizma i očuvati lijep, zdrav i mladenački izgled. Uz dodatke prehrani iz provjerenih izvora kao što je web trgovina Malinca, sigurni ste kako za svoje tijelo radite najbolji odabir.

Slične objave: