Odaberite savršene parfeme za sebe ili svoje najdraže

Parfemi koji dugo traju


Parfem je jedan od najboljih poklona koje ove blagdane možete darovati svojim najdražima. Ipak, kupovina parfema nije jednostavna stvar, pogotovo ako niste sigurni u kojem smjeru ići. Poznate marke uvijek se čine kao siguran odabir, no umjesto imena, treba ga birati prema mirisu.

Osim osobnog ukusa, on bi se također trebao birati i prema prilici, budžetu, godišnjem dobu, ali i mnogo drugih uvjeta. Stoga ga je najbolje pokloniti onima koje dobro poznajete, kako biste bili sigurni da ste donijeli dobru odluku te da će odabrani parfem odgovarati upravo njihovom stilu i ukusu. A tražite li jednako zanimljivi mirisno rješenje za poklon, možda su mirisne svijeće ono što vam je potrebno.

Jedan parfem, više mirisa

Prvo što treba imati na umu je kako isti parfem neće jednako mirisati na svim ljudima. Razloga tomu je na pretek – prije svega, tu je kemija tijela. Hormoni, način prehrane, lijekovi i dodatci prehrani koje konzumirate uvelike mogu utjecati na to kako će se miris manifestirati na određenoj osobi. Ti je također i tip kože koju osoba ima. Općenito govoreći, parfemi, odnosno njihov miris duže traje na masnoj koži, na kojoj će također mirisati nešto slađe. 

Parfemi s mošusnim i drvenastijim tonovima također se duže zadržavaju na koži
Najbolji ženski parfemi

S druge strane, na suhoj koži miris će brže ishlapjeti, a imate li veoma suhu kožu imajte na umu kako neki sastojci koji se mogu pronaći u parfemima, poput alkohola, mogu uzrokovati dodatno sušenje kože i iritaciju. Stoga, na dubljim i drvenastijim notama parfema manje će se osjetiti promjene od osobe do osobe nego na svježim, cirusnim i cvjetnim parfemima.

Parfemi koji dugo traju

Parfemi s mošusnim i drvenastijim tonovima također se duže zadržavaju na koži od onih laganih, voćnih i svježih, stoga je veoma važno znati kako ga nanijeti pravilno, kako bi se produljilo njegovo trajanje. Najbolje ga je nanijeti na čistu i suhu kožu, na mjesta gdje se osjeti puls. Koža je tamo prirodno toplija, pa će se miris jače osjetiti ako ga nanesete na mjesta poput:

  • zapešća, 
  • vrata
  • kože iza uha

Uz to, imajte na umu kako metalni nakit nekada može utjecati na promjenu mirisa. Kosa također dugo zadržava miris parfema, no ne preporuča se nanošenje direktno na kosu. Najbolje je nanijeti parfem na četku, kojom ćete počešljati kosu nakon pranja, dok je još uvijek vlažna.

Provjerite sitni tisak pri kupnji parfema

Mnogi od nas kod kupnje parfema prije svega koncentriraju se samo na miris proizvoda koji kupujemo. Ipak, važno je obratiti pozornost i na još neke stavke. Prije svega, radi li se o parfemu ili toaletnoj vodi. Razlika je u koncentraciji mirisnih ulja u sastavu. Parfem u načelu sadrži između 15 i 25 posto mirisnih ulja, dok toaletna (ili parfemska) voda sadrže između 8 i 15 posto.

Originalni parfemi
Ženski parfemi

Samim time, u pravilu, parfem bi trebao trajati nešto dulje od toaletne vode, no to ne mora uvijek biti tako jer na dugotrajnost također utječu i sastojci te miris. Obratite pozornost i na sastav. Sintetički mirisi u parfemima hlape brže od prirodnih ulja, pa je samim time uvijek bolje odabrati proizvod napravljen od prirodnih sastojaka.

Kupujete li mirise za dom, primjerice mirisne svijeće, također dobro pročitajte deklaraciju kako biste bili sigurni u ono što kupujete.

Pomirišite prije kupnje

Još jedna stvar koju valja napomenuti kod razlike između toaletne vode i parfema jest da je uvijek važno isprobati ih prije kupnje. Čest je slučaj da proizvođači u prodaju puste toaletne i kolonjske vode te parfeme koje imaju isto ime, no ipak, njihov miris može biti potpuno različiti. Stoga prije kupnje svakako prvo isprobajte proizvod za koji ste se odlučili.

Pravilo je da parfem uvijek ima najbogatije tonove, nakon čega dolazi toaletna voda. Na kraju, tu je kolonjska voda, koja je posebno izdanje parfema, pogodno za topliju sezonu, njen miris nešto je blaži i svježiji od parfema i parfemske vode.

Mirisne svijeće za ugodniji boravak u prostoru

Tražite li neko zanimljivo rješenje za ugodniji boravak u nekom prostoru, obogaćen mirisima, onda su mirisne svijeće idealno rješenje. Veliki asortiman možete pronaći u brojnim trgovinama, te možete odabrati mirisne svijeće upravo onih mirisa koje obožavate. To mogu biti mirisi poput raznih vrsta cvijeća, drva, ali i mirisi poput vanilije i sl. 

U svakom slučaju, ako mirisne cvijeće zapalite u nekom prostoru, već kroz nekoliko minuta će se proširiti prekrasan miris. Mogu se koristiti i na otvorenom, samo što u tom slučaju taj miris neće biti toliko dugotrajan. Mirisne svijeće odličan su i poklon za razne prigode pa razmislite o tome kada nekoga želite darivati.

Slične objave: