Opstipacija crijeva i način liječenja

Opstipacija crijeva može biti uzrokovana raznim problemima

Bilo koji malo bolji doktor reći će vam da je povezanost između probave i živčanog sistema fantastična. Ona je jako zanimljiva i pobliže ju istražuju i neurolozi i gastroenterolozi. Jako je bitno da se fokusiramo na zdravu prehranu i dobru tjelovježbu kako se ne bi nosili s različitim problemima crijeva. 

Jedan od najčešćih problema je opstipacija, a ona je uzrokovana lijenim debelim crijevom. Ako nemate stolicu dulje od 48 dana, to se već klasificira kao opstipacija crijeva ili zatvor.

Koji su uzroci opstipacije?

Opstipacija crijeva može biti uzrokovana raznim problemima. Prvi i najčešći je loša prehrana – prehrana koja se sastoji od prerađenih, suhih sastojaka koji nemaju dovoljno vlakana. Drugi razlog je konstantni manjak unosa vode, a treći je izostanak tjelovježbe koja pokreće cijelo tijelo, pa tako i crijeva.

Opstipacija crijeva ili zatvor
Opstipacija crijeva

Opstipacija crijeva može biti i na živčanoj razini – oni koji su pod velikim stresom često imaju ili prerijetku stolicu ili zatvor. Tablete također mogu biti problematične, jer razni lijekovi imaju zatvor kao popratni efekt.

Rezultat opstipacije su hemeroidi, upale, iritabilna crijeva. Starije osobe i trudnice obično imaju ovakve probleme jer im od starosti ili od pritiska crijeva počinju biti sporija ili iritabilnija. 

Kako izliječiti opstipaciju?

Prvo morate poraditi na svojim životnim navikama. Jedite zdravije, pijte vodu, više se krećite i pokušajte biti relativno smireni. Znamo da je to teško i da su takve upute dosta komplicirane, ali to je jedini način da provjerite je li vaša opstipacija crijeva rezultat neke druge bolesti.

Video: Opstipacija kod odraslih (zatvor stolice)

Ako ste sigurni da je vaša opstipacija rezultat nečeg drugog, jer ste primjerice cijeli život prakticirali iste navike, a problem se javio sada. Kao prvo, bitno je da razumijete da su vaše navike potencijalno dugotrajno napravile problem i da problem raste i mijenja se kroz vrijeme te je tek sad zaista buknuo. Probiotici su odličan dodatak prehrani koji mogu pomoći kod raznih problema vezanih uz pravilno funkcioniranje metabolizma. S redovnim korištenjem probiotika, biti ćete sigurni da su vaša crijeva zdrava i da imaju dovoljno dobrih bakterija koje im služe za pravilnu probavu hrane.

Ipak, ako ste zaista sigurni da je posrijedi nešto drugo, posjetite gastroenterologa ili doktora opće medicine i objasnite mu svoj problem. Oni će vas zasigurno upitati o svim ovim stvarima koje ste već spomenuli i zato morate biti spremni objasniti im da se ne radi o tome. Bit ćete upućeni na daljnja testiranja, ali je najvjerojatnije da ćete na kraju dobiti nekakve tablete. Zbog toga vam preporučujemo da se radije posvetite zdravom životu.

Slične objave: