Osvježite svoj stil uz oksfordice

Proljeće je vrijeme kada se priroda napokon budi iz dubokog zimskog sna, a vrijeme polako postaje sve ugodnije za boravak vani. Napokon je vrijeme da svoje tople zimske čizme zamijenimo cipelama koje nam pružaju zaštitu od vlage, ali stopalu daju da diše. 

Oksfordice su vječni klasik u ormarima koji se svake godine s prvim proljetnicama pojavljuje na ulicama. Ipak, kako bi vaše najdraže oxfordice bile moderne i trajale više od jedne sezone, važno ih je dobro znati odabrati, kombinirati u svakodnevne kombinacije, ali i održavati. Ovo proljeće uz svoje ženske cipele izgledajte moderno i elegantno uz maksimalnu udobnost!

Klasik iz muškog ormara

Ženska obuća već se nekoliko stoljeća uvelike razlikuje od muške bojama, materijalima i siluetama. Glavna razlika između ženske i muške obuće u posljednjih je nekoliko stoljeća visina pete – dok se muška peta polako spuštala, potpetice na ženskoj obući oduvijek je bila relativno visoka. 

Upravo zbog toga, kada je došlo doba industrijske revolucije i sve je više žena nalazilo poslove u gradu, bilo je potrebno pronaći žensku obuću koja je udobna ali i dovoljno elegantna za rad u uredima. Tu na scenu stupaju oksfordice, ženske cipele koje već gotovo stoljeće i pol ne izlaze iz ženskih ormara.

Najbolja opcija za udobnost stopala

Iako Oxford cipele u muškim ormarima postoje još od 17. stoljeća, one su postale dio ženske obuće tek u 19. stoljeću, kada je potreba za radnim, ali elegantnim ženskim cipelama, postajala sve veća. Jedan od razloga zašto su oxfordice i dalje toliko popularne je savršen omjer elegancije i udobnosti, koji omogućuje nošenje bez mnogo boli u stopalima nakon dugog radnog dana. 

Oksfordice su savršena alternativa salonkama i drugim cipelama na potpeticu koje se nose u uredu, uz odijela i elegantnije kombinacije, no u zadnjih nekoliko sezona postale su neizostavan dodatak smart-casual, ali i urbanom stilu odijevanja.

Jednostavnost kombiniranja obuće i odjeće

Jedan od razloga zašto su oksfordice toliko popularne jest i jednostavnost kombiniranja. One se mogu nositi na:

  • Haljine
  • Suknje
  • Odijela
  • Traperice
  • Kratke hlače

Bez obzira je li vaš stil više klasičan ili pak otkačen, ženstven ili androgen, elegantan ili opušten, oksfordice ćete lako moći kombinirati uz svoju odjeću. One najbolje odgovaraju uz odijela užeg kroja i skinny traperice, pogotovo one duljine do gležnja. S druge strane, kada se radi o suknjama i haljinama, najbolje odgovaraju modelima tik ispod koljena ili pak kraćim od toga. Kombinacija uske suknje i oxfordica odličan je spoj, a želite li pak odijelo s kratkim hlačama učiniti zanimljivijim, dodajte mu ove ženske cipele.

Kvaliteta prije svega

Dobar odabir ženske obuće važan je kako biste svoju obuću mogli koristiti što dulje – isto pravilo vrijedi i za odabir Oxford cipela. Povijesno, one su bile pravljene od kože, kako bi se što dulje mogle koristiti, iako je danas mnogo lakše pronaći modele od umjetnih materijala. 

Kada kupujete oksfordice, pokušajte izbjeći najjeftinije modele tako da provjerite ostaju li na cipeli tragovi od presavijanja kada stanete na prste. Kod nekvalitetnih modela, taj je dio ženske cipele najslabija točka te će se na njemu najprije pojaviti oštećenja. Također, imate li kožne oksfordice, čistite ih i koristite zaštitne kreme kako bi koža što dulje izgledala lijepo i novo.

Različiti modeli oksfordica

Nisu sve oksfordice iste, što trebate imati na umu kada ih kupujete. Neki su modeli krupniji i više kockasti, zbog čega daju više muževan izgled, dok su drugi napravljeni tako da usko prate oblik stopala, zbog čega izgledaju nježnije i elegantnije. Imate li široko stopalo, takve modele treba izbjegavati, jer uski modeli koji vas pritišću u nekom dijelu stopala neće biti udobni za nošenje. Uz to, oksfordice tradicionalno imaju tanak potplat, no postoje i modeli s platformom ili pak na potpeticu, što vam daje još izbora za prilagodbu.

Ženska obuća za svaku prigodu

Ove klasične ženske cipele su samo jedna vrsta ženske obuće koju možete birati. Ipak, kada kupujete žensku obuću razmislite ne samo o prigodi za koju je kupujete, već i kvalitetu odabranog modela. S obzirom da je izbor ženske obuće velik, dosta modela na policama nije napravljen kvalitetno, što znači da neke modele nećete moći nositi dulje od jedne sezone, ako i toliko. 

Obratite li pozornost na kvalitetu, smanjit ćete troškove izdvajanja na žensku cipele, ali i smanjiti količinu otpada koja se stvara zbog nekvalitetnih predmeta koji su izgubili svoju funkciju, što će na kraju imati i veoma pozitivan utjecaj na prirodu oko vas.

Slične objave: