Proteini kao ključ uspjeha svakog sportaša

Ako se krećete u sportskim krugovima sigurno ste nebrojeno puta čuli za proteine, aminokiseline i ostale tvari koje vam mogu pomoći u onom u čemu se bavite. Ipak, oko ovakvih tema vrebaju mnoge predrasude i kolebanja, budući da su oni nešto neobrazovaniji i tvrdoglaviji ipak zatupili kako svaki suplementi ostavljaju negativne posljedice na tijelo.

Istina je, postoje je kemijski dodaci tijelu u vidu steroida koji mogu i da naštete vašem organizmu, ali ako vam neko krene govoriti da su proteini upravo to recite mu samo – „Pa čovječe ti si građen od proteina i amino kiselina!“

Građa svih živih bića

Baš tako, sva živa bića se grade od amino kiselina i samim tim bi značilo da smo u potpunosti napravljeni od „zlih kemijskih tvari“. Istina je, nas stvaraju i održavaju kemijski procesi, ali budući da oni vještački procesi nemaju nikakve veze s proteinima ovoga puta ćemo ih preskočiti.

Česta fraza koju nas ljudi pitaju je koji su najbolji proteini za masu ? Tu pravila generalno nema, a evo i zašto. Između whey proteina i proteina organskog i životinjskog porijekla nema velike razlike. U suštini protein je protein, ali whey proteini ipak imaju bitne prednosti u odnosu na standardne proteine koje unosimo u ostatku ishrane.

Whey protein kao spas

Živimo u okruženju gdje je brzina neizbježna. Tempo života, iako je već jako brz, ne planira usporiti, on čak što više ubrzava. Zbog svega nabrojanog vrijeme je ključna stvar je pripremanje obroka u pitanju. Zbog velikih brzina kojima se isti pripremaju ponekada može doći do toga da su oni jednostavno nezdravi i štetni po nas.

Upravo tu whey proteini za masu dolaze kao spas, a sufiks „za masu“ je stavljen s razlogom. Naime, da bi whey djelovao kako treba potrebno je da u startu imate nekakvu masu, pristojnu moglo bi se reći. Ipak, ovo nije zahtjev, jer whey možete uzimati i s manjom kilažom. Ipak, ako niste sigurni oko toga posavjetujte se s ovlaštenim licima za prodaju suplemenata.

Konačno otključavanje ključem

Rekli smo da su proteini ključ uspjeha, a svaki ključ ima svoju bravu. Tako i proteini imaju bravu, te samo nju mogu otključavati. Tu bravu nazivamo upravo sportskim uspjehom koji vjerojatno svaki sportaš priželjkuje. Otključajte vašu bravu, balansirajte vašu ishranu. Nemojte slušati netočne informacije kojima ste danas vjerojatno preplavljeni. Slušajte vaš organizam, on će vam najbolje reći što vam treba.

Pročitajte zašto su probiotici korisni za vaše zdravlje.

Slične objave: