Radite na sebi kroz individualnu psihoterapiju

U današnje vrijeme sve se veća važnost daje mentalnom zdravlju. Problemi s mentalnim zdravljem sve su manje stigmatizirani, a sve je veća razina tolerancije i razumijevanja za probleme s kojima se nose mnogi. Jedan od najboljih načina nošenja s problemima je individualna psihoterapija, koja omogućuje da se na zdraviji način osvijestite i nosite se s problemima koji vas mogu mučiti svakodnevno. 

Odabir dobrog psihoterapeuta kod individualne psihoterapije veoma je važan, s obzirom da se terapija odvija jedan na jedan, pa je veoma važno dovoljno vremena izdvojiti tome da se informirate i pronađete osobu koja vam odgovara.

Prvi korak je najvažniji u rješavanju mentalnog zdravlja

Iako su problemi s mentalnim zdravljem i dalje stigmatizirani, pogotovo kada su u pitanju starije generacije, generalno mišljenje o njima polako se mijenja. Upravo radi toga, sve je više prihvaćeno odlučiti se za neku formu terapije – bilo da se radi o:

  • Individualnoj
  • Obiteljskoj
  • Partnerskoj
  • Grupnoj 

Osjećate li da se teško nosite sa svakodnevicom, veoma je važno da napravite prvi korak  i priznate si da možda u vašem životu postoji problem koji ne možete riješiti bez pomoći. Individualna psihoterapija za pomoć se nekima može činiti kao veoma velik korak, te ih čak pomalo i plašiti, međutim ona je odlična ideja za sve koji se bore s problemima s kojima ne mogu izaći na kraj. Odluka za početak individualne psihoterapije prvi je korak da se osjećate bolje!

Informirajte se pravilno oko odabira psihoterapeuta

Odabir psihoterapeuta veoma je važan, pogotovo kada se radi o individualnoj psihoterapiji u kojoj se radi direktno s terapeutom. Živite li u većem gradu, odabir psihoterapeuta nešto je lakši.  Na primjer, psihoterapija u Mariboru moguća je kod većeg broja terapeuta, što znači da ćete lakše pronaći odgovarajućeg. Ako pak živite u manjem mjestu, izbor može biti vrlo ograničen – stoga provjerite koje alternative individualne psihoterapije vam se nude. 

Mnogi terapeuti nude mogućnost individualne psihoterapije putem interneta ili pak telefonski u nekim slučajevima, na primjer ako je u pitanju izvanredna situacija. Prije no što odlučite što ćete poduzeti, dobro je informirati se putem interneta, te skupiti osobna iskustva od ljudi koje poznajete ili pak sa internetskih foruma. Na taj način znati ćete koje vam se mogućnosti za nude u blizini te koje sve opcije postoje za vas, a možda ćete saznati i nove informacije za koje niste znali prije.

Odabir psihoterapeuta

Kod individualne psihoterapije veoma je važno da imate terapeuta koji vam odgovara. Odlučite li se za terapiju u ustanovama javnog zdravstva, postoji mogućnost da nećete moći birati psihoterapeuta, ali čak ni vrstu psihoterapije, s obzirom da se mnogi pacijenti šalju na grupne psihoterapije umjesto individualne. To može predstavljati velik problem kod nekih ljudi, pa je stoga individualna psihoterapija u privatnim ustanovama za mnoge bolja opcija.

Primjerica, psihoterapija u Mariboru može se, osim u javnim ustanovama, odvijati i u privatnim uredima psihoterapeuta. U tom slučaju sami birate terapeuta, a ako vam on ne odgovara,  također ga možete i promijeniti po želji. Terapeuti vam također mogu dati i preporuke za druge terapeute za koje smatraju da bi vam bolje mogli pomoći.

Plaćanje psihoterapije

Individualna psihoterapija kod terapeuta u javnim ustanovama pokrivena je unutar osnovnog paketa zdravstvenog osiguranja koje mora imati svaka osoba. Ipak, odlučite li se iz bilo kojeg razloga za individualnu psihoterapiju kod privatnog terapeuta, veoma je važno znati po kojim cijenama se ona naplaćuje. 

Psihoterapija u Mariboru u prosjeku košta oko 50€ po satu terapije, a individualna se može odvijati od nekoliko puta tjedno pa sve do jednom ili dva puta mjesečno, ovisno o problemu – stoga troškovi mogu varirati s vremenom.

Mnoštvo izbora za psihoterapiju u Mariboru

Psihoterapija u Mariboru jednostavnija je zbog velikog izbora terapeuta koji svoje usluge nude na tom području. Bez obzira tražite li terapiju za osobne probleme ili pak želite popraviti partnerske ili obiteljske odnose kroz partnersku ili obiteljsku terapiju, psihoterapija u Mariboru nudi ponešto za svakoga. 

Tu su također i grupne psihoterapije u Mariboru, koje osim toga nude i mogućnost stvaranja novih poznanstava kroz koje si možete stvoriti i sigurnosnu mrežu prijatelja koji su upoznati s problemima s kojima se borite i imaju iskustva s njima. Oni vam i u neku ruku također mogu ponuditi i podršku u teškim vremenima. Odlučite se za psihoterapiju u Mariboru i ponovno naučite živjeti život punim plućima.

Slične objave: