Riješite se problema s probavom

Prirodni laksativ protiv zatvora

Problemi s probavom poput nadutosti trbuha i zatvora mogu uvelike utjecati na vašu svakodnevicu i obavljanje svakodnevnih obveza. Dobra je vijest to što se simptomi poput grčeva, nadutosti trbuha i zatvora mogu riješiti uz pomoć prirodnih laksativa protiv zatvora. 

Sigurno jedno od najpoznatijih i najpopularnijih rješenja za navedene probavne smetnje je Donat MG voda, ali u nastavku donosimo i broje druge za kojima možete posegnuti uslijed takvih problema.

Namirnice koje valja izbjegavati

Već je svima poznato kako oni koji imaju probleme sa zatvorom, grčevima i drugim probavnim smetnjama, osim što bi trebali konzumirati prirodni laksativ protiv zatvora, trebali bi izbjegavati određene namirnice, no nisu sigurni i koje. Evo točnog i provjerenog popisa namirnica koje trebate izbjegavati ukoliko želite ubrzati svoju probavu:

 • banane
 • crveno meso
 • velike količine mliječnih proizvoda
 • masna hrana
 • riža
 • slane grickalice
 • slatki gazirani napitci 

I lijekovi mogu predstavljati problem

Ukoliko duže vrijeme patite od zatvora i ostalih tegoba, a koristite prirodne laksative protiv zatvora, bilo bi dobro provjeriti lijekove, odnosno terapiju koju uzimate. Naime, mnogi lijekovi koji se piju kao terapija zbog određenih zdravstvenih stanja, mogu uzrokovati zatvor. Zato bi se bilo najbolje posavjetovati s liječnikom oko toga je li možda potrebno promijeniti terapiju kako bi se probavni problemi smanjili ili u potpunosti otklonili.

Zatvor i lijekovi
Lijekovi predstavljajo problem kod zatvora i ostalih tegoba

Svrha prirodnih laksativa protiv zatvora

Osnovna svrha laksativa poput vode Donat MG i ostalih pripravaka je u tome da potaknu metabolizam, odnosno da ga ubrzaju jer je upravo usporen metabolizam uzrok probavnih smetnji. Optimalan metabolizam i redovito pražnjenje crijeva ključan su element svakog zdravog organizma stoga nipošto ne treba ignorirati probleme već posegnuti najprije za prirodnim laksativima protiv zatvora, a onda i određenim lijekovima ukoliko prirodni preparati ne pomažu.

Spas za probavu voću i povrću

Srećom, prije pokušaja uzimanja lijekova koji bi pomogli ubrzati organizam postoji i mogućnost prirodnog poticanja probave. Tako postoji velik popis voća i povrća koji mogu pomoći kod nadutosti trbuha i grčeva, a evo i koji su to:

 • grožđe
 • smokve
 • marelice
 • repa
 • cikorija
 • kokos
 • avokado
 • soja
 • rabarbara 
 • cjelovite žitarice

Osim navedenih namirnica, vrlo dobar prirodni laksativ protiv zatvora je i kava koja je odavno poznata kao diuretik koji potiče na mokrenje čak i u slučaju kada osoba ne pije puno vode. S obzirom da kava dehidrira organizam, natjerat će vas da pijete više vode što može imati stimulirajući učinak na probavu, kao i njezin kiseli sastav. 

Stručnjaci savjetuju kako bi žene u svoj organizam trebale unositi oko dvije litre vode dnevno, dok je ta količina kod muškaraca nešto veća i iznosi tri litre što omekšava i stolicu i potiče njezino pražnjenje, dok dehidracija uzrokuje tvrdu stolicu i bolno pražnjenje. Kada je riječ o unosu vode, stručnjaci preporučuju i svakodnevno konzumiranje vode Donat Mg, bogate magnezijem koja također potiče probavu.

Vježbom pokrenite metabolizam

Uz konzumiranje navedenih namirnica, vrlo važno za poticanje metabolizma je i vježbanje, odnosno redovita tjelesna aktivnost. Naime, stručnjaci kažu kako je samo deset minuta vježbanja yoge ili neke druge vrste vježbe dovoljno kako bi se ubrzao metabolizam i kako bi se potaknula probava, a samim tim i uklonili simptomi poput zatvora, nadutosti trbuha, grčeva i slično. Osim vježbanja može se prakticirati i hodanje, trčanje te plivanje koji također potiču cirkulaciju i rad crijeva.

Video: Vođena meditacija za poticanje metabolizma koristeći snagu vašeg uma

Nadutost trbuha čest je problem

Nadutost trbuha jedan je od najčešćih simptoma zatvora i problema usporenog metabolizma i probave, a nastaje zbog povećane količine plina u gastrointestinalnom sustavu. Plin najčešće nastaje gutanjem zraka tijekom jela, posebno kada su ljudi tjeskobni. Progutani zrak uzrokuje nadutost trbuha i osjećaj punosti u trbuhu te mora nekako izaći. On najčešće izlazi podrigivanjem ili ispuštanjem vjetrova. Drugi način na koji dolazi do nakupljanja zraka u trbuhu su plinovi vodik, metan i ugljikov dioksid koji nastaju bakterijskom razgradnjom hrane u crijevima nakon jela, posebno nakon jela hrane poput grahorica i kupusnjača. 

Probleme s nadutošću trbuha imaju i neke osobe koje imaju manjak enzima za razgradnju određenih vrsta šećera pa kod njih do ovog problema dolazi nakon konzumiranja hrane koja sadrži šećere, kao i kod osoba koje imaju problem sa zatajenjem funkcije gušterače. Ona pak uzrokuje stvaranje velike količine plinova u trbuhu. Plinovi nakupljeni u crijevima mogu se ispuštati podrigivanjem, upijanjem viška plina kroz stjenku želučanocrijevnog sustava u krv, izlučivanjem kroz pluća te propuštanjem zraka kroz anus, odnosno ispuštanjem vjetrova. Osim toga, neke vrste nakupljenih plinova u želučanocrijevnom sustavu razgrađuju i određene bakterije. 

Slične objave: