Ulje crnog kima koje liječi sve

Crni kim biljka je rasprostranjena na području južne Europe, sjeverne Afrike i jugoistočne Azije. U starim kulturama tih područja, crni kim koristio se kao lijek stotinama godina, u razne svrhe. Od probavnih problema, do raznih tjelesnih bolova, problema s kožom i regulacijom ciklusa, crni kim bio je rješenje za kojim su posezali mnogi u posljednja gotovo dva tisućljeća.

Danas su mnoga pozitivna svojstva crnog kima i znanstveno potvrđena, pa se on koristi kao svakodnevni dodatak prehrani koji pomaže u prevenciji te liječenju bolesti i očuvanju te poboljšanju generalnog zdravlja. Znanstvene studije tako polako potvrđuju mnoga vjerovanja starih civilizacija.

Različiti oblici

Ovo se ulje danas može naći u obilju različitih oblika. S jedne strane, tu su kapsule z ekstraktom ulja crnog kima kao prehranski dodatak, koje omogućuju jednostavnu konzumaciju i spremanje i izvan doma. S druge strane, ulje crnog kima može se pronaći i u tekućem obliku, u kojem slučaju se uzima na žličicu bez ičega ili uz jelo. Također se može pomiješati i s pićem poput mlijeka ili soka, ili pak s medom.

Kod kupnje ulja crnog kima, veoma je bitno provjeriti na koji način je ulje napravljeno, s obzirom da se jedino kod hladnog prešanja u ulju može očuvati maksimalan broj tvari koji pomažu u očuvanju zdravlja. Također, bitan aspekt je i njegovo skladištenje u tekućem obliku, s obzirom na izloženost toplini i svjetlosti koja također može utjecati na kakvoću ulja. Na kraju, ulje crnog kima ne mora se konzumirati samo oralno, jer su poznata i mnoga pozitivna djelovanja aplikacijom na kožu i kosu.

Liječenje i osnaživanje imuniteta

Znanstvena istraživanja provedena kroz nekoliko posljednjih desetljeća potvrdila su kako crni kim ima antioksidativna, antimikrobna, antitumorska, antidijabetička  i protuupalna svojstva, što ga čine jednim od najraznovrsnijih prirodnih lijekova pronađenih do sada. Uz to, istraživanja su pokazala kako ulje crnog kima pomaže i kod alergija te ojačava imunitet i pomaže u smanjenju krvnog tlaka.

Problem ovih studija relativno je malen broj ispitanika, no njegovi pozitivni učinci neupitni su u svakom slučaju. Jedan od bitnih aspekata je doziranje, s obzirom da prevelika doza može uzrokovati neugodne popratne efekte poput želudčanih tegoba, dok premala doza može usporiti djelovanje. Stoga se važno držati uputa proizvođača te se u slučaju tegoba obavezno posavjetovati s liječnikom.

https://www.youtube.com/watch?v=B70VRkOVjiA

Slične objave:

1 comment on “Ulje crnog kima koje liječi sve

  1. Pingback: Koenzim q10 i njegova korisnost | Parfem

Comments are closed.